فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 52 (زمستان 1399)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 52 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد مصرآبادی*، ابوالفضل فرید، زهرا باغبانی صفحات 13-36

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی استفاده از سازمان دهنده های تصویری بر دانش، درک و کاربرد مفاهیم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی صورت گرفت. طرح پژوهشی مورد استفاده در این تحقیق یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون با گروه های مقایسه بود که اثربخشی آموزش مبتنی بر ارایه سازمان دهنده های تصویری بر سه بازده شناختی دانش، درک، کاربرد بررسی شد. آزمودنی های این پژوهش 120 نفر از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان بناب بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و دارای روایی و پایایی، انتخاب شدند. میزان یادگیری آزمودنی ها قبل و بعد از ارایه سازمان دهنده های تصویری در گروه ها از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته روا و پایا استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که استفاده از سازمان دهنده های تصویری در حین تدریس و هنگام مرور و جمع بندی درس، تاثیر معنی داری بر افزایش یادگیری حیطه های شناختی فراگیران گذاشته است. یافته های این پژوهش تلویحات کاربردی استفاده از  سازمان دهنده های تصویری در فرایند تعلیم و تربیت را نشان می دهد

    کلیدواژگان: آموزش علوم تجربی، پیشرفت تحصیلی، سازمان دهنده های تصویری
  • سعید داداش زاده، اسکندر فتحی آذر*، صادق ملکی آوارسین، اسدالله خدیوی صفحات 37-58

    این پژوهش با هدف تعیین و تبیین نظام مند اصول یادگیری مبتنی بر فرایندهای شناختی مغز انجام گرفته و تلاش شده است علاوه بر پالایش اصول قبلی، اصول جدیدی نیز استنباط و استنتاج شود. هم چنین با توجه به سه راهبرد آموزش غوطه ورسازی هماهنگ، پردازش فعال و هشیاری آرمیده، انطباق اصول تعیین شده با این راهبردها مشخص شود. پژوهش حاضر از نوع ترکیبی (کیفی - کمی) می باشد. ابتدا با بررسی محتوای متون علمی مرتبط و معتبر و نیز مصاحبه نیمه ساختار یافته با روش تحلیل محتوای مضمونی، چارچوب اولیه طرح شامل17 اصل یادگیری تهیه شد. برای تعیین نسبت روایی محتوایی (CVR) از روش لاوشه و برای انطباق اصول با راهبردها و تعیین شاخص روایی محتوایی (CVI)، از روش والتز و باسل استفاده شده است. جامعه تحقیق در این بخش 13 نفر از اساتید و صاحب نظران می باشند. بر اساس CVR، 15 اصل مورد تایید قرار گرفت. با بررسی CVI، 9 اصل در رابطه با غوطه ورسازی هماهنگ، 4 اصل مرتبط با پردازش فعال و 2 اصل در هماهنگی با راهبرد هشیاری آرمیده طبقه بندی شد. پیشرفت در یافته های علوم اعصاب و اهمیت استفاده از این یافته ها در تربیت، مستلزم بازبینی و بررسی بیشتر این یافته ها در استنباط و استنتاج اصول یادگیری مبتنی بر فرآیندهای شناختی مغز می باشد. از سویی دیگر، پیشنهاد می شود در تدوین برنامه درسی و اجرای آن به اصول یادگیری مبتنی بر فرآیندهای شناختی مغز توجه شود.

    کلیدواژگان: آموزش، اصول یادگیری، مغز، فرآیندهای شناختی
  • سجاد پورباغبان، فیروز محمودی*، اسکندر فتحی آذر، بهروز کوهستانی صفحات 59-81

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه درسی مبتنی بر واقعیت مجازی بر ادراک حل مسیله و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ششم ابتدایی در درس علوم انجام شد. روش تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره ششم ابتدایی شهر تبریز بودند و نمونه آماری با توجه به ماهیت نیمه آزمایشی بودن آن شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) بود. گروه آزمایش شامل دانش آموزانی بود که در معرض آموزش براساس الگوی برنامه درسی مبتنی بر واقعیت مجازی قرار گرفتند و گروه کنترل شامل دانش آموزانی بود که در معرض آموزش رایج مدارس قرار داشتند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ادراک حل مسیله هپنر و پترسون (1982) و آزمون معلم ساخته پیشرفت تحصیلی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد، آموزش مبتنی بر واقعیت مجازی بر هر سه مولفه ادراک حل مسیله (اعتماد به خود، نزدیکی به مسیله و کنترل شخصی) و پیشرفت تحصیلی تاثیر مثبت دارد. لذا می توان با بهره گیری از برنامه های درسی مبتنی بر واقعیت مجازی میزان ادراک حل مسیله و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی مبتنی بر واقعیت مجازی، ادراک حل مسئله، پیشرفت تحصیلی
  • حبیب الله صیرفی، جعفر قهرمانی*، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 83-114

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تعیین اهمیت مولفه های آموزش موسیقی در کتب دوره متوسطه و هنرستان های موسیقی انجام یافته است. این بررسی متاثر از بنیان فلسفی تفسیری بوده و از رویکرد کیفی به شیوه تحلیل محتوی عرفی برخوردار است. در بخش اول، واحد مورد بررسی، کلیه کتب درسی هنر دوره اول و دوم متوسطه و هنرستان های موسیقی بوده که جهت نمونه گیری از آن به شیوه نمونه گیری هدفمند عمل شد و کتاب ها و منابع معتبر و مرتبط انتخاب شد. واحد تحلیل در این بخش، تحلیل مضمون بود و از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی جهت گردآوری، استخراج و استنتاج دادها استفاده شد. در بخش دوم برای تعیین اهمیت مولفه های آموزش موسیقی و درجه اهیمت آنها در کتاب های درسی از آنتروپی شانون استفاده شد. از تحلیل یافته ها در بخش اول طی کدگذاری انتخابی، چهار مقوله شناختی، مهارتی، خلاقیت و عاطفی (احساسی) استخراج گردید. این چهار مقوله طی کدگذاری محوری شامل90 مولفه (شناختی 26 مولفه، مهارتی 23 مولفه، خلاقیت 22 مولفه و عاطفی 19 مولفه) و طی کدگذاری باز 216 مضمون می باشد. طبق نتایج بدست آمده نشان می دهد که در بین مقوله های چهارگانه، مقوله شناختی از اولویت اول، مقوله مهارتی از اولویت دوم، مقوله خلاقیت از اولویت سوم و مقوله احساسی (عاطفی) از اولویت چهارم برخوردار می باشد. مولفه های تفکر تفسیری، آموزش کلیدی و افزایش درک مفاهیم، محتوا با پایه زیباشناختی، شکوفایی روح و روان توام با زیبایی آفرینی و تمرینات مکرر و منظم نیز دارای بالاترین اولویت ها در بین مولفه ها بودند.

    کلیدواژگان: آموزش موسیقی، کتب درسی، هنرستان موسیقی، دوره متوسطه
  • علیرضا رزمی، معصومه آزموده*، اکبر رضایی، تورج هاشمی صفحات 115-135

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزش کارکردهای اجرایی (توجه، بازداری پاسخ، حافظه فعال) بر نشانه های اضطراب، نارسایی توجه و مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به بیش فعالی در تبریز بود. این تحقیق به روش نیمه آزمایشی، در یک طرح پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری مشتمل بر کلیه دانش آموزان پسر ابتدایی مدارس ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر تبریز بود. از بین جامعه مذکور نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی جایگزین شدند. سپس هر دو گروه مورد پیش آزمون قرار گرفته و به پرسشنامه های CSI-4، اضطراب آشکار کودکان رینولدز و ریچموند (RCMAS) و مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی (SSRS) پاسخ دادند. در مرحله بعد گروه آزمایش در 10 جلسه (60 دقیقه ای) آموزش کارکردهای اجرایی شرکت کردند و در ادامه از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. پس از گردآوری داده ها فرضیه های تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش کارکردهای اجرایی بر نشانه های اضطراب، نارسایی توجه و مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به بیش فعالی موثر بود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، کارکردهای اجرایی، اضطراب، مهارت های اجتماعی
  • نسرین بیرنگ، مرضیه علیوندی وفا* صفحات 137-159

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بازی درمانی خلاقیت محور بر عزت نفس، خلاقیت و کمرویی دانش آموزان کمروی مقطع ابتداییبود. طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی بوده و براساس طرح های پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استوار بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر مرند تشکیل داده بودند. در فرآیند انتخاب نمونه ی آماری، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. با توجه به مداخله ای بودن تحقیق حاضر، تعداد 30 دانش آموز به عنوان نمونه ی تحقیق انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. برای گردآوری داده های تحقیق، از پرسشنامه های کمرویی رافی، خلاقیت تورانس و عزت نفس کوپراسمیت استفاده شد. با استفاده از روش تجزیه و تحلیل آماری تحلیل کواریانس، نتایج نشان داد که بازی درمانی خلاقیت محور بر عزت نفس و خلاقیت دانش آموزان مقطع ابتدایی تاثیر معنی داری دارد. همچنین، براساس نتایج حاصله، بازی درمانی خلاقیت محور توانست میزان کمرویی دانش آموزان کمرو را با استفاده از بازی به طور معنی داری کاهش دهد (05/0>P). بر این اساس، بازی درمانی خلاقیت محور می تواند نقش مهمی در افزایش خلاقیت و عزت نفس و کاهش میزان کمرویی کودکان إیفا نموده و در مداخلات مربوط به کمرویی کودکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، عزت نفس، کمرویی، بازی درمانی خلاقیت محور
  • زمرد چناری، لیلا بهمئی*، غلام حسین برکت صفحات 161-185

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای سنجش کیفیت آموزشی مدارس ابتدایی بود. روش پژوهش حاضر، تلفیقی(کیفی و کمی) و از نظر هدف نیز پژوهشی کاربردی بود. جامعه بخش کیفی، خبرگان و آموزگاران شهرستان اندیمشک در سال 1399-1398 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند، 18 نفر از آنان انتخاب شدند و مورد مصاحبه های نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. متون مصاحبه ها تحلیل و تمام داده ها کدگذاری شدند و برای اعتبار آنها از دیدگاه مشارکت کنندگان و خبرگان استفاده شد و برای پایایی نیز کدگذاری مجدد صورت گرفت که ضریب توافق 89/0 به دست آمد. در بخش کمی نیز جامعه آماری آموزگاران 1103 بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 250 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس یافته های کیفی بود که اعتبار آن با روایی صوری و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ 88/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد 2 بعد(عوامل درون و برون سازمانی) و 11 مولفه (اهداف و رسالت های آموزش ابتدایی، مدیریت و رهبری، معلمان، دانش آموزان، فضای آموزشی، محتوای آموزشی، فرایند های یادگیری و یادهی، زیرساخت های آموزشی، خانواده، فرهنگ، اجتماع و سیاست) در طراحی الگوی کیفیت آموزشی از دید خبرگان وجود دارد. نتایج معادلات ساختاری با نرم افزار Pls Smart نیز نشان داد مولفه های شناسایی شده می توانند 83/0 متغیر کیفیت آموزشی را پیش بینی کنند (83/0=R2). در نهایت برازش مدل ساختاری پژوهش نیز مورد تایید واقع شد(52/0=GOF). نتایج نشان داد مدل ارایه شده با مولفه ها و شاخص های آن می توانند پیش بینی کننده مناسبی برای کیفیت آموزشی باشند؛ بنابراین نتایج این پژوهش قابل تامل برای دست اندرکاران امر آموزش است.

    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت آموزشی، دوره ابتدایی، مدل
  • طاهره نکوئیان، احمد غضنفری*، طیبه شریفی، مریم چرامی صفحات 187-203

    تحول برخی از ویژگی هایی شخصیتی و تربیتی در دوره ابتدایی پایه ریزی می شود. از جمله ویژگی هایی شخصیتی و تربیتی که نیاز مبرم جهت بهبود آنان وجود دارد، دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی دانش آموزان می باشد. در پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش متقابل و چرخه تفکر بر دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی دانش آموزان دختر پایه پنجم شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی است، که از جامعه دانش آموزان دختر پایه پنجم شهر شیراز، 34 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزارSPSS-22  انجام شد. نتایج نشان داد آموزش متقابل و چرخه تفکر بر افزایش دانش فراشناختی (61/0=Partial ŋ2، 001/0=p ، 73/106=F) تاثیر معناداری داشت، همچنین، آموزش متقابل و چرخه تفکر بر افزایش خودپنداره آموزشی (57/0=Partial ŋ2، 001/0=p ، 81/100=F) تاثیر معناداری داشت، اما بین اثربخشی آموزش متقابل و چرخه تفکر بر دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی دانش آموزان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). پژوهش حاضر نشان داد آموزش متقابل و چرخه تفکر میزان دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی دانش آموزان را بهبود می بخشد. بر این اساس، دانش آموزان در فرایند آموزش متقابل و چرخه تفکر، یاد می گیرند به فرایند ذهنی از طریق آموزش راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی آگاهی یابند، و در این مسیر، میزان دانش فراشناختی و خودپنداره آموزشی را بهبود می دهند.

    کلیدواژگان: آموزش متقابل، چرخه تفکر، دانش فراشناختی، خودپنداره آموزشی
|
  • Javad Mesrabadi *, Abolfazl Farid, Zahra Baghbani Pages 13-36

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of using visual organizers on the knowledge, understanding and application of the concepts of the sixth grade elementary experimental sciences. The research design used in this study was a quasi-experimental design with post-test pretest with comparison groups in which the effectiveness of training based on the presentation of visual organizers on the three cognitive efficiencies of knowledge, perception, and application was evaluated. The subjects of this study were 120 sixth grade elementary school students in Bonab city who were selected by multi-stage cluster sampling method with validity and reliability. The subjects' learning rate before and after presenting the visual organizers in the groups, the teacher-made academic achievement test was valid and reliable. The results of data analysis using multivariate analysis of covariance showed that the use of video organizers during teaching and when reviewing and summarizing lessons, has a significant effect on increasing the learning of learners' cognitive domains. The findings of this study show the practical implications of using video organizers in the education process.

    Keywords: Teaching Empirical Sciences, Educational Achievement, visual organization
  • Saied Dadashzadeh, Eskandar Fathi Azar *, Sadegh Maleki Avarsin, Asadollah Khadivi Pages 37-58

    The purpose of this study is to systematically determine and explain the principles of learning based on cognitive processes in the brain. It was also attempted to infer new principles in addition to refining the pervious principles. Also, by focusing on three educational strategies of coordinated immersion, active processing, relaxed consciousness, it was tried to find adaptation of determined principles with these strategies. The present study is a combination method (qualitative-quantitative). The present study is a combination method (qualitative-quantitative). First, by examining the content of relevant and valid scientific texts as well as semi-structured interviews by thematic content analysis method, the initial framework of the project including 17 learning principles was prepared. Lawshes method was used to determine the content validity ratio (CVR) and the Waltz and Basel methods were used to adapt the principles to the strategies and to determine the content validity index (CVI). The research community in this section is 13 professors and experts. Based on CVR, 15 principles were approved. According to CVI, 9 principles related to coordinated immersion, 4 principles related to active processing and 2 principles in coordination with relaxed awareness strategy were classified. Progress in Neuroscience findings and the importance of using this finding in education requires further review and study of these findings in inferring the principles of learning based on cognitive processes in the brain. On the other hand, it is suggested to consider learning principles based on brain cognitive processes in curriculum planning and its application.

    Keywords: education, learning principles, Brain, cognitive processes
  • Sajjad Pourbaghban, Firooz Mahmoodi *, Eskandar Fathiazar, Behroz Kohestani Pages 59-81

    The aim of this study was to determine the effect of virtual reality-based curriculum on problem-solving perceptions and academic achievement of sixth grade elementary students in science. The method of the present study was quasi-experimental and the pretest-posttest research design was with a control group. The statistical population included all sixth grade elementary school students in Tabriz and the statistical sample, due to its semi-experimental nature, included 30 people (15 in the experimental group and 15 in the control group). The experimental group consisted of students who were exposed to education based on a virtual reality-based curriculum model, and the control group consisted of students who were exposed to conventional school education. Hepner and Patterson (1982) problem-solving perception questionnaire and teacher-made academic achievement test were used to collect information. The research data were analyzed using multivariate and univariate Analysis of Variance. Findings showed that virtual reality education has a positive effect on all three components of problem-solving perception (self-confidence, closeness to the problem and personal control) and academic achievement. Therefore, by using virtual reality-based curricula, students' problem-solving perception and academic achievement can be increased.

    Keywords: Virtual Reality Curriculum, Problem Solving Perceptions, Academic Achievement
  • Habibollah Seyrafi, Jafar Ghahramani *, Davood Tahmasbzadeh Sheikhlar Pages 83-114

    The aim of this study was to identify and determine the importance of components of music education in high school textbooks and music conservatories. This study is influenced by the interpretive philosophical basis and has a qualitative approach to the analysis of customary content. In the first part, the studied unit is all the art textbooks of the first and second years of high school and music conservatories, which were sampled purposefully and valid and relevant books and sources were selected. The unit of analysis in this section was thematic analysis and open, axial and selective coding methods were used to collect, extract and infer data. In the second part, Shannon Entropy was used to determine the importance of the components of music education and their importance in textbooks. From the analysis of the findings in the first part during the selective coding, four categories of cognitive, skill, creativity and emotional (emotional) were extracted. These four categories include 90 components during axial coding (Cognitive Components 26, Skill Components 23, Creativity Components 22 and Emotional Components 29) and open coding 216 themes. According to the obtained results, among the four categories, Cognitive category has the first priority, Skill category has the second priority, Creativity category has the third priority and Emotional category has the fourth priority. The components of interpretive thinking, key training and increasing the understanding of concepts, content with an aesthetic basis, the flourishing of the soul combined with aesthetics and frequent and regular exercises also had the highest priorities, among the components.

    Keywords: Curriculum, Music education, Textbooks, Music conservatory, high school
  • Alireza Razmi, Masoumeh Azemoudeh *, Akbar Rezaei, Touraj Hashemi Pages 115-135

    The aim of this study was to determine the effectiveness of executive function training (attention, response inhibition, working memory) on symptoms of anxiety, attention deficit and social skills in children with ADHD in Tabriz. This quasi-experimental study was performed in a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all primary school students in District 4 of Tabriz. From the mentioned population, a sample of 30 people was selected by purposive sampling method and randomly replaced in experimental and control groups. Both groups were then pretested and answered the CSI-4 questionnaire, Reynolds and Richmond Child Anxiety Scale (RCMAS) and the Social Skills Rating Scale (SSRS). In the next stage, the experimental group participated in 10 sessions (60 minutes) of executive function training, and then both groups underwent post-test. After collecting data, research hypotheses were analyzed using analysis of covariance using SPSS software. The results showed that executive function training was effective on symptoms of anxiety, attention deficit and social skills in children with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, executive functions, anxiety, social skills
  • Nasrin Birang, Marziyeh Alivandi Vafa * Pages 137-159

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of creative play therapy on self-esteem, creativity and shyness of shy elementary school students. This study was a quasi-experimental study. The research design of this study was based on a pretest-posttest with control group design. The statistical population of the study was all elementary school students of Marand city. The sample of the present study was selected through purposeful sampling. Due to the intervention-based nature of this study, 30 elementary school students were selected and then randomly assigned to the two groups of experimental (15 subjects) and control (15 subjects). In order to gather the data, Raffi shyness inventory, Torrance test of creativity and Cooper's self-esteem scale were used. The analysis of covariance (ANCOVA) showed that creativity-based play therapy affected the elementary school students’ creativity and self-esteem in the positive way. Also, based on the results, creativity-based play therapy could be effective in reduction of shyness of shy elementary school students (P <0.001). Based on the results, creativity-based play therapy had potential to increase creativity and self-esteem of elementary school students. Also, it could be concluded that creativity-based play therapy had to be considered as an effective therapy in the interventions of shy students.

    Keywords: Creativity, self-esteem, Shyness, Creativity-based Play therapy
  • Zomorod Chanari, Leila Bahmaei *, Gholamhossein Barakat Pages 161-185

    The study's objective was to present a model to measure the educational quality of elementary schools. This research employed a mixed methodology (qualitative and quantitative) and was an applied research in terms of its goal. The population of the qualitative part included teachers and experts of Andimeshk in 2019-2020, 18 of whom were selected using purposive sampling and participated in semi-structured interviews. Contents of the interviews were analyzed and all the data was coded. Opinions of participants and experts were used for validity, the data was recoded for reliability and an agreement coefficient of 0.89 was achieved. Statistical population of the quantitative part was 1103 teachers, 250 of whom were randomly selected based on the Cochran formula. Research tool was a researcher-made questionnaire based on qualitative findings, the validity of which was achieved by face validity and its reliability by a Cronbach's alpha of 0.88. Findings revealed that experts consider 2 aspects (internal and external organizational factors) and 11 components (elementary education objectives, management and leadership, teachers, students, educational space, educational content, learning and teaching processes, educational infrastructure, family, culture, community and policy) in designing an education quality model. The results of structural equations on PLS Smart indicated that the identified components can predict 0.83 of the education quality variable (R2=0.83). Finally, fit goodness of the study's structural model was approved (GOF=0.52). The results demonstrated that the presented model and its components and indicators can very well predict education quality. Therefore, the results are notable for those involved with education.

    Keywords: Quality, educational Quality, elementary school, model
  • Tahereh Nekouian, Ahmad Ghazanfari Ghazanfari *, Tayebeh Sharifi, Maryam Shorami Pages 187-203

    The development of some personality and educational traits is established in the elementary school. Among the personality and educational traits that are in urgent need of improvement are metacognitive knowledge and educational self-concept. In the present study, the effectiveness of reciprocal education and thinking cycle on metacognitive knowledge and educational self-concept of fifth grade female students in Shiraz was investigated. The present study is a quasi-experimental study in which 34 students from the fifth grade female students in Shiraz were selected using cluster sampling. Research tools included metacognitive knowledge questionnaires and educational self-concept. Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance using SPSS-22 software. The results showed that reciprocal education and thinking cycle had a significant effect on increasing metacognitive knowledge (Partial ŋ2= 0.61, p = 0.001, F= 106.73). Also, reciprocal education and thinking cycle increased educational self-concept (Partial ŋ2=0.57, p = 0.001, F = 100.81) had a significant effect, but there was no significant difference between the effectiveness of reciprocal education and thinking cycle on students' metacognitive knowledge and educational self-concept (p > 0.05). The present study showed that reciprocal education and thinking cycle improve students' metacognitive knowledge and educational self-concept. Accordingly, students in the process of reciprocal education and the cycle of thinking, learn to become aware of the mental process through the teaching of behavioral, cognitive and metacognitive strategies, and in this way, improve the amount of metacognitive knowledge and educational self-concept.

    Keywords: reciprocal education, thinking cycle, Metacognitive knowledge, educational self-concept